Ako pripraviť bryndzové halušky
Bryndzové halušky sú tradičné slovenské jedlo pripravené z uvarených zemiakových halušiek a posypané krémovou ovčou syrovou omáčkou. Sú milovaným štandardom na Slovensku a často sa konzumujú ako pochúťka alebo pri špeciálnych príležitostiach, ako sú svadby a sviatky. Tu je návod, ako pripraviť toto chutné a syté jedlo doma:
Ingrediencie:
- 2 libry zemiakov
- 1 šálka hladkej múky
- 1 vajce
- 1/2 čajovej lyžičky soli
- 1/2 šálky bryndzy (ovčieho syra)
- 2 polievkové lyžice masla
- 1 malá cibuľa, nadrobno nakrájaná
- 2 strúčiky cesnaku, nadrobno nakrájané
- 2 polievkové lyžice hladkej múky
- 1 šálka mlieka
- soľ a korenie podľa chuti
Pokyny:
- Olúpte a nakrájajte zemiaky na malé kocky a potom ich vložte do hrnca s osolenou vodou a nechajte variť. Varte zemiaky, kým nie sú mäkké a ľahko roztlačiteľné, asi 15-20 minút.
- Zatiaľ čo sa zemiaky varia, pripravte cesto na halušky. V veľkej miske roztlačte uvarené zemiaky, kým nie sú hladké a bez hrudiek. Pridajte múku, vajce a soľ a dobre premiešajte. Cesto by malo byť mäkké a poddajné, ale nie príliš lepivé. Ak je cesto príliš lepivé, pridajte trochu viac múky, kým nedosiahnete požadovanú konzistenciu.
- Vezmite malé hrsti cesta a z nich vyformujte guľky asi veľkosti golfového lopty. Vhoďte halušky do vriacej vody a varte asi 5-7 minút, alebo kým nevyplávajú na povrch.
- Halušky vytiahnite zo vody s cedníkom a nechajte bokom.
- V malom hrnci roztopte maslo na strednom ohni. Pridajte nakrájanú cibuľu a nadrobno nakrájaný cesnak a orestujte, kým cibuľa nezhnedne. Pridajte múku a smažte ešte pár minút, kým sa zmes nezapáli.
- Pomaly vlejte mlieko, neustále miešajte, aby sa nevytvorili hrudky. Dajte zmes na var a potom znížte teplo na minimum a povarte asi 5 minút, alebo kým omáčka nezhustne. Pridajte bryndzu a osolte a okoreňte podľa chuti.
- Na tanier položte halušky a posypte krémovou syrovou omáčkou. Ozdobte nakrájanou zeleninou alebo nakrájaným slaninou podľa chuti a podávajte teplé.
Bryndzové halušky sú chutným a sytým jedlom, ktoré je ideálne pre pohodlné jedlo za chladného dňa. S pár jednoduchými surovinami a málo varenia si môžete vychutnať toto tradičné slovenské jedlo doma.